måndag 22 augusti 2011

Långt från röd stuga och rudbeckia





Nu har vi varit här en månad och det känns som om det var länge sedan vi lämnade Sverige. Barnen har klarat den här omställningen otroligt bra. Separationsångesten för Moa gick över efter den morgonen Johan lämnade henne i klassrummet. Efter det har hon inte varit ledsen i skolan. De lär sig mer och mer engelska. Framför allt så förstår de mer även om de själva har lite svårt att prata men de försöker hjärtligt. Både Klaras och Moas fröken säger att de pratar engelska i skolan så de vågar iallafall. De är inte så rädda för att göra fel vilket säkert underlättar.

Det är intensiva dagar i skolan och det är inte bara engelskan som är ny. Moa som nyss gick på dagis Giraffen och lekte hela dagarna har nu hamnat i skolbänken mellan kl 8:50-15:00 i skoluniform, vilket är otroligt bra för man slipper tjafset om vad man ska ha på sig! Hon lär sig skrivstil och räknar matte för fullt. Klara lär sig förutom engelska också japanska och kommer hem och säger en massa nya ord som vi andra inte förstår ett dugg av! Varje onsdag spelar hon blockflöjt och varje dag tar hon med sig läsböcker hem så hon kämpar på och läser engelska.

Förmiddagarna har de en rast kl 10:30 till 10:50 och då har de s.k. Morningtea. Då äter de lite medhavd matsäck, frukt el liten macka och så skyndar de sig ut och leker! Klara och Moa har berättat att många av de andra barnen äter popcorn då! Lunchen är kl 12:15- 12:55 och då har alla med sig egen lunch. Vi har köpt mat-termosar till barnen för de tröttnade på att äta kall mat varje dag och så är det lite enklare att variera maten också. På em. har de en liten rast kl 14.

Flera gånger i veckan har hela skolan gemensam morning-fitness och då delar barnen in sig i olika grupper och har gymnastik. Skolan är också indelad i fyra olika lag så Klara, Moa och Noa är i samma lag, Cygnet, och har röda tröjor. Den tredje september är det nya springtävlingar och Cygnet ligger trea så nu hoppas de på att kunna springa lika bra som förra gången!

Varannan onsdag har de assembly för hela skolan och rektorn pratar och någon klass håller i själva programmet. Det delas ut små certificate för att man har gjort något bra etc. Förra veckan stod jag och tittade på och det var häftigt att se hur rektorn höll upp handen och det blev tyst på en gång. I 40 min satt barnen helt stilla och lyssnade! Imponerande när det hade börjat krypa i en annan för länge sedan! Klara tycker att det är mycket lugnare här i skolan, killarna är inte lika bråkiga som i Sverige och det är inte lika högljutt. Klara sade härom morgonen att har du tänkt på det mamma att det var så högt ljud jämt på Stureskolan när man kom dit på morgonen? Här här det mycket lugnare. Och ja, det stämmer verkligen.

När de kommer hem leker de gärna skola så då måste det ändå vara ett tecken på att de trivs bra. Vi hör hur de sticker in lite engelska mellan varven i leken och det roliga är att de lär sig prata med dialekt så när de säger vissa ord låter de så himla härliga. I fredags firade vi att det var fredag med goda chokladmuffins på Banksia´s Café. Skönt att sitta där på deras bakgård med nyrensade rabatter! Jim ville ha mitt nummer så kanske kan det bli lite mer jobb.



Full aktivitet i Klaras klassrum.

Klara har gjort en fisk.

En livsnjutare.
This is our school
Let peace dwell here
Let the rooms be full of contentment
Let love abide here
Love of one another
Love of mankind
And love of life itself
Let us remember
As many hands build a house
So many hearts make a school

Kensington Primary School prayer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar